Campus then and now

Campus then and now: The Great Hall

We’ve been digging through our archive of old campus masterplan photos and found a few images that show the campus throughout the years. This month we’re focussing on The Great Hall.

The building was designed by Alfred Waterhouse R.A (famed for his works on the Natural History Museum in London) in red pressed brick and had dressings of Bolton Wood stone in a Gothic Collegiate style.

This collegiate style used by Alfred Waterhouse helped to coin the term red brick university. The Gothic style Great Hall incorporated the university’s main library and cost around £22,000 to build which was raised partly by public appeal. It was originally used as the main University Library until the opening of the Brotherton Library in 1936 and other areas which opened in the same period such as the Parkinson Building. As well as being the location for the ceremonial occasions, it was also used for meetings, exams and public lectures.

The Great Hall was opened in October 1894 by the Duke and Duchess of York.

(Source, Wikipedia: “The Great Hall University of Leeds” )

Now: The Great Hall (2017)

The Great Hall is the focus for the University’s ceremonial activities, principally the main degree presentation ceremonies.

Share your thoughts

If you have any past stories about The Great Hall.
Tweet us your Great Hall throwback images and stories to  @UoLCampusDev #UoLThrowback

Join our mailing list

You can see more now and then images by subscribing to the Campus Developments email newsletter.

Worsley entrance

Multi-million investment in Worsley Building creates inspiring environment

A major investment programme to improve the Worsley building completed at the start of this year within the stated schedule of 15 months.

The significant improvements benefitting staff and students of the School of Medicine have encompassed the refurbishment of teaching spaces to create dynamic learning environments, the refurbishment of levels 8, 9, 10 and 11 within the building creating modern office accommodation for Clinical Trials Research Unit, Leeds Institute for Health Sciences and faculty offices. A modernised and more welcoming entrance way off Clarendon Road, a new café and a landscaped garden on Level 9. Over £10m has been invested in replacing outdated building services and plant alongside the internal fit out works.

Following on from this project a further investment of £5m is now underway on Level 6 in the School of Dentistry.

Alan Johnson, Estates Project Manager commented:  “This significant investment in the Worsley building has created fit for purpose, modernised facilities within a vibrant environment for our staff and students. Consistent communication and collaboration with staff and students in the building helped to ensure the smooth delivery of this project.”

Neil Hunter, Senior Project Manager at Overbury, said: “We have been based at the Worsley building for almost two years now and during that time we have built up an exceptional working relationship with the University. The project has seen us overcome a number of challenges that inevitably come when dealing with this type of building. 

“As the building was open to students throughout the duration of the project, their safety and security was of paramount importance. Logistics, power and access were major considerations but by working closely with our client we have succeeded in creating an exemplar project.”

Find out more about the Worsley Building.

You might also like…

 

 

Blenheim terrace atrium

New home for Inter-Disciplinary Ethics Applied Centre

The Inter-Disciplinary Ethics Applied Centre has been re-located to a new home in a prominent location on campus, 17 Blenheim Terrace. As part of a two–phase move, the majority of the team previously based on Fenton Street have now been relocated. The Fenton Street office is set to be demolished later this year as part of the construction development plans for Nexus.

Take a look at the latest photos:

Kathryn Blythe, Centre Manager commented: “We are delighted with our new space and are grateful to Estates for all they have done to facilitate it. The move heralds a new chapter in the life of our Centre which celebrated its 11 year anniversary in September. Just two of the many benefits include that we are now able to locate our whole team together and that, by Summer 2017 our training and meeting rooms will be fully accessible.”

Penny Tiffney, Estates Project Manager said: “We have worked closely with Kathryn and the team to ensure the new space on Blenheim Terrace is a high quality environment and reflective of the Centre’s good work. The new Centre offers meeting, seminar rooms and offices, providing flexibility for the entire team to teach both students and external clients.”

  

Nexus building

Nexus update

Preparation of the site has been taking place over the last few months. Hoardings have now been erected, underground services diversions and site investigations are underway across the site and demolition is expected to commence in the coming months.

Find out more about the Nexus Building.

  

You might also like…