Bragg Artwork Building

New eye-catching scientific sculpture

A dramatic sculpture honouring revolutionary science will be in a prominent position on the side of the new Engineering and Physical Sciences development.

The two-storey artwork by Sara Barker has been granted approval by Leeds City Council planning department. The sculpture will feature on the outside of the Sir William Henry Bragg Building, which is under construction in Woodhouse Lane. It honours Sir William’s pioneering research in developing X-ray crystallography at the University in the early 20th century. Bragg and his son Lawrence were awarded the 1915 Nobel Prize in Physics for their work. Within the sculpture lies symbolism that alludes to the Bragg equation, which explains the relationship between X-rays directed onto a crystal and their diffraction from the crystal, allowing the atomic structure of materials to be investigated. Parts of the sculpture will be finished with iridescent paint which refracts light rather than creating colour by pigment, so it changes colour as viewed from different angles. This type of iridescent paint was developed by Professor Helen Gleeson, the current Cavendish Professor of Physics at Leeds – the same position held by Bragg in his day.


The new building is due to open in late summer 2020. The dramatic sculpture reflects the University’s ambition to deliver a step change in the research activity in engineering and physical sciences, to enhance a culture of multi-disciplinary working, and support significant advances in our understanding of the physical world. The artwork physically refuses to be pinned down by media, sitting between the qualities of drawing, collage, textile, painting, and sculpture. It draws our eye to shapes and symbols suspended in a delicately woven metal tableau.

Sara Barker said: “I want the sculptural language to shout out to the powerful advances happening in the physical sciences at the University, and also to the rich history of the University in its broadest sense, for the sculpture to reveal itself over time and become part of the fabric of the building. I hope the forms found in the sculpture provoke questions, as people discover the scientific lettering of Bragg’s famous equation, and also a more patterned and playful narrative of molecular and textile and crystallographic structure. But frankly, this is an artwork and it has to be captivating on a level we can’t articulate, and as an artist, the moment of truth is in seeing ideas thought through by hand in the studio, tactile and intimate, forcibly evolve into the monumental and concrete.”

Dr Jim Young, Programme Director for the building at the University of Leeds says: “We are extremely pleased with the news that this beautiful artwork has received planning permission from the city council. It is a unique and intelligent piece of art and I look forward to seeing it in all its glory.”


Sara Barker was born in Manchester in 1980. She was educated at Glasgow School of Art and University of Glasgow. Significant solo exhibitions include The faces of older images, Mary Mary, Glasgow (2017), a weak spot in the earth, The Approach, London (2017)  CHANGE-THE-SETTING, The Fruitmarket Gallery, Edinburgh (2016). Past commissions include Last of Light (3 needles) Angel Court Piazza, London (2017), warp- and weft-, CASS Sculpture Foundation, Goodwood, West Sussex (2015). She will also be working with Leeds Art Gallery (2020) to coincide with the new commission at the University.

 

You might also like…

Roger Stevens Cooling Pond

Exciting improvement plans for the Roger Stevens Cooling Pond

Work has begun at the Roger Stevens cooling pond as part of a multi-disciplinary University project, that will not only visually enhance the landscape outside the Roger Stevens Building, but will also provide research led teaching opportunities for our students.

This innovative project has been led by Estates Services and has involved The Leeds Living Lab, in collaboration with colleagues from University–wide departments including, Sustainability, and Schools of Biology, Geography and Civil Engineering. Teams worked together to co-create a solution for the Roger Stevens pond that enhances amenity value, enhances biodiversity, improves natural water quality, reduces operational cost and provides an innovative space for interdisciplinary, research-led teaching.

The installation of sensors within the pool will also provide live data on water quality and a variety of environmental parameters, this will be made available to staff and students for teaching and research use.

 

Leonard Wilson, Deputy Director for Estates Services commented:“The scheme has been designed to create an extra ‘green’ dimension to this part of the campus and help biodiversity in the area. Once the planting has been established and the neutrality of the water is in balance, it is also hoped to introduce fish to the pond.The duck house will also continue to remain at the pond side, and we envisage they too will benefit from the new improved environment.  This year we had two broods, which have now flown south, but we look forward to welcoming them back in the spring when the pool will be more established and flourishing.”

The Leeds Living Lab drives the University’s commitment to embedding sustainability through knowledge, engagement, collaboration and innovation. It brings together students, academic and operational staff to research and test sustainable solutions, enhance our curriculum and solve real world challenges using the University as a test-bed.

A Living Lab Placement Student in the School of Biology, will ensure that staff and students can access to data for teaching and research use. It also seeks to be a centre of academic research such as a recently started study into the effects of the water body on the heat island effect of the surrounding architecture.

With connections to Undergraduate and Postgraduate teaching modules in all the Schools involved, the collaborative approach has sought to ensure the pond can meet the demands of student assessed projects, field practice and dissertations whilst also delivering an innovative, sustainable solution as part of the University Landscape Strategy.

  

You might also like…